Проф. Лъчезар Гроздински, д.м.н.,  е възпитаник на Медицинската академия в

...
Проф. Лъчезар Гроздински, д.м.н.,  е възпитаник на Медицинската академия в
Коментари Харесай

Проф. д-р Лъчезар Гроздински, д.м.н.: Несъстоятелна е „теорията“, че като ядем тлъсто месо, артериите ни се запушват

Проф. Лъчезар Гроздински, д.м.н.,  е ученик на Медицинската академия в София. През 1981 година

сполучливо пази дисертацията си по ангиология. До 1989 година извървява пътя на помощник и старши помощник в бранша по ангиология към Националната кардиологична болница, а от 1990 година е основен помощник и доцент, първият доктор със компетентност “Ангиология ”. Завежда Сектора по ангиология в Университетската болница “Св. Екатерина ” (сега УМБАЛ “Проф. доктор Александър Чирков ”). 

От 2010 до 2012 година е професор по ангиология и шеф на Отделението по ангиология и флебология в “Аджибадем Сити клиник болница “Токуда ”. От октомври 2012 година е шеф на Отделението по ангиология и флебология към “Аджибадем Сити клиник “Сърдечно-съдов център ” в София.

Докторската му дисертация е на тематика: “Ултразвукова диагностика на мултифокална атеросклероза ”.

Председател е на Националното сдружение по ангиология.

Има специализации, част от които в Англия и Съединени американски щати, създател е на над 120 научни изявления в България и чужбина, две монографии, както и на шест романа. Автор е на откритие.

Разговаряме с проф. Лъчезар Гроздински за диагностиката и актуалното лекуване на атеросклерозата.

- Проф. Гроздински, какви са новостите в диагностиката и лекуването на атеросклерозата?

- Преди всичко желая да подчертая, че атеросклерозата е световен човешки проблем – едно от най-сериозните болести в медицината. Тя се развива постепенно, с години може да не демонстрира признаци. Тя е водеща причина за гибел в развитите страни. Причинява задръстване на артериите и води до загиване на органа, който се храни от артериите. 

Има три съществени форми – сърдечна, със засягане на коронарните артерии, мозъчно-съдова – с поразяване на каротидните артерии – тези, които хранят мозъка, а при третата форма се засягат периферните артерии. Тромбозата на тези артерии предизвиква инфаркт, инсулт или периферна гангрена. Важно е да се знае, че нормално атеросклерозата не е изолирана и в една или друга степен визира всички артерии на тялото. 

Тоест, в случай че лекуваме да вземем за пример единствено сърдечната форма на атеросклероза, пациентът може да загине от мозъчна или, в случай че прилагаме терапия при периферната, пациентът може да почине от инфаркт. Затова е доста значима комплексната диагностика на атеросклерозата и пациентът да не се лекува настрана при кардиолог, при ангиолог, или невролог, а да се диагностицира и лекува сложно.

Това е актуалният метод в лекуването на атеросклерозата. В нашата болница имаме клиники по кардиология и ангиология, които работят взаимно. Например водещият едновакуларен експерт – проф. Иво Петров, има компетентност и по кардиология, и по ангиология.

Колкото до диагностиката на атеросклерозата, за амбулаторна диагностика на каротидната и периферната атеросклероза най-обективен способ е ехо-доплерът. Той има отлични благоприятни условия за определяне на периферна, на мозъчна атеросклероза, както и на артериите на вътрешните органи. Изследването се поема от Касата за здравноосигурени, само че за жал, доста се чака и по тази причина мнозина избират да си платят. 

Но с него не може да се сканират коронарните артерии, като  този минус може да се компенсира с велоергометрия, както и с потребление на противоположен скенер на коронарните артерии, а най-точното проучване е коронарографията. Това са методите на диагностика, които използваме в нашата болница и те са известни в целия свят. Неинвазивната диагностика се прави с ехо-доплера. Т

ой е подобаващ за ранно определяне на атеросклерозата – да се изследват долни и горни крака, коремните и мозъчните (каротидните) артерии, както и за скрининг на рискови групи каквито са хората над 50 година, тези с артериална хипертония, захарен диабет, нараснал холестерол, тютюнопушене, тежък стрес, дислипидемия и други рискови фактори. Удобството му е, че се организира амбулаторно, кратковременно проучване е и може да се прави неведнъж

. И най-важното е, че освен това проучване атеросклерозата може да се хване в напълно начални стадии, когато има засягане на съдовата стена повече от 1 мм и оформяне на дребни плаки. Това разрешава и засичане на по-критични стенози, преди да се случи тежко съдово затруднение, т.е. преди развиването на тромбози. А тромбозата към този момент предизвиква инфаркт, инсулт или периферна гангрена.

Сред инвазивните способи на диагностика са ангиографията: периферната ангиография, коронарографията, каротидографията. Има и полуинвазивни форми – контрастната СТ ангиография. Магнитният резонанс в последно време стартира също да се включва в съдовата диагностика.

- В навечерието на зимата какво би трябвало да е държанието на хората, при които е открита някаква форма на атеросклероза? Ниските температури оказват ли въздействие?

- Атеросклерозата не зависи от времето. Пациентите с рискови фактори, само че към момента без открита атеросклероза, е добре да си създадат ехо-доплер и за 15-20 минути ще им се каже дали има засягане на съдовата стена в организма или не, дали има атеросклероза и в каква фаза е.

Хората, при които е открито болестта, без значение от температурите на открито, би трябвало да следват прецизно предписаното им лекуване и от време на време да посещават лекаря си за надзорен обзор. Ако стеснението на артерията е 50%, би трябвало да го следим и при нужда да го интервенираме, с цел да не стигне до съдово затруднение.  

Работата с химикали усилва риска от латерална склероза

Хората, които работят в производството, заваряването и химически фабрики, са изложени на рискови химикали и може да са изправени пред по-висок риск от развиване на амиотрофична латерална склероза (ALS). Това открива ново изследване на откриватели от Мичиганския университет.

„ Това изследване демонстрира, че избрани професионални условия и експозиции усилват вероятността от развиване на ALS “, споделя първият създател на проучването доктор Стивън Гутман. Той е шеф на Pranger ALS Clinic и асоцииран шеф на ALS Center of Excellence в Мичиганския университет.

Пестициди и канцерогенни съединения са открити в нараснали равнища в кръвта на пациенти с ALS.

За да проучат дали това има въздействие върху развиването на ALS, откривателите интервюирали 381 пациенти с ALS и 272 контролни. Изследователският екип анализирал самоотчетените професионални експозиции от четирите най-нови и най-дълго заемани работни места на участниците.

Участниците, които били с ALS, съобщавали за по-висока професионална експозиция на метали, прахови частици, летливи органични съединения и замърсители от горенето, преди да им бъде сложена диагнозата. Тези, чиято работа е била в производството и заваряването, също са имали по-висок риск от ALS.

„ От известно време знаем, че някои замърсители могат да усилят риска от ALS, само че идентифицирането къде се случват тези експозиции е значимо, защото започваме да мислим за тактики за предварителна защита на ALS и проучване на популации от хора с висок риск от заболяване “, споделя Гутман в университетско известие. По думите му експозицията на метали е най-силно обвързвана с ALS. Това е най-често при излагане на пушек от желязо и заваряване.

Гутман е безапелационен, че отсега нататък изследванията би трябвало да бъдат ориентирани към проучване на тези смеси и произлизащите от тях увреждания на централната нервна система.

„ ALS, наричана и болест на Лу Гериг, болест на Шарко или болест на моторните неврони, е прогресивна непроменяемо съдбовна болест. Започва с мускулна уязвимост, неразбираем диалект и затруднено преглъщане. Около 5 до 10 на 100 000 американци имат болестта съгласно Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати (CDC).

Въпреки че Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA) утвърди две медикаменти за лекуване на ALS, както рилузолът, по този начин и едаравонът са минимално ефикасни при закъснение на прогресията на болестта. Пациентите могат също по този начин да получат лекуване, което включва маска, носена върху носа, с цел да се улесни дишането. Но ALS остава заболяване без дейно лекуване “, споделя в университетското известие старшият създател на проучването доктор Ева Фелдман, шеф на ALS Center of Excellence в Мичиган. 

Тя счита, че изследването на екипа, в който взе участие, е решаващо за идентифициране на модифицируеми болестни фактори и рискови популации, с цел да се предотврати появяването на ALS. Констатациите са оповестени в Interventional Archives of Occupational and Environmental Health.

 Мария ИВАНОВА

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР